A Nábojról

A versenyről

A Náboj egy nemzetközi matematikaverseny, amelyen egy-egy 5 fős csapat képviselheti az iskoláját minden kategóriában. A verseny 120 percig tart, ezalatt a versenyzőknek a lehető legtöbb feladatot kell megoldaniuk.

A verseny elején minden csapat kézhez kapja az első 6 feladatot. Amint egy csapat helyesen megold egy feladatot, megkapja a következőt. A feladatok megoldása legtöbbször egy (esetleg néhány) konkrét szám, de lehet paraméter is. Az a csapat nyer, amelyik a legtöbb feladatot oldja meg a rendelkezésre álló idő alatt.

A részvétel díjtalan.

Részletesebb szabályzat elérhető itt.

A feladatokról

A feladatok nehézsége igazodik a versenyekben kevéssé tapasztalt diákok, valamint a matematikai diákolimpiákat megjárt versenyzők tudásához egyaránt. A példák nagyjából sorszám szerint növekvő nehézségűek. A Náboj feladatai jelentősen eltérnek az iskolában gyakori egyötletes megoldásoktól, az eredményesség kulcsa a találékonyság és a kreativitás. A siker nem feltétlenül a versenyzők egyéni képességein múlik, sokat számít az is, hogy a csapat mennyire tud hatékonyan összedolgozni. Célunk a logikus gondolkodásra való ösztönzés, és a matematika rejtett szépségeinek feltárása.

2011-ben a feladatok színvonalát a Prágai Károly Egyetem analízis tanszéke biztosította.

Az elmúlt évek Náboj feladatai elérhetők az archívumban.

Helyszínek

A Náboj egyidejűleg kerül megrendezésre Prágában, Opavában, Pozsonyban, Kassán, Passauban, Linzben, Zürichben, Krakkóban, Budapesten, Veszprémben, Cambridgeben, Edinburghben és Konstancában. Minden helyszínen külön rangsor születik a csapatok között, ugyanakkor a verseny után az országos mellett a nemzetközi eredmények is kihirdetésre kerülnek.

Kategóriák

A csapatok két kategóriában versenyeznek: Junior és Senior. A Junior kategóriában induló csapatok minden tagja legfeljebb 10-edikes tanuló lehet, míg a Senior kategóriában minden legfeljebb 12-edikes diák részt vehet.

Díjak

A legjobb csapatok helyezésüknek megfelelő díjazásban részesülnek. Az elmúlt években ezek többek közt válogatott matematikai szakkönyvek voltak; idén ezen felül további csábító nyereményekkel készülünk.

Időpontok


 • Regisztráció kezdete
  2019. február 18. (12:00)
 • A regisztráció második fordulója
  2019. március 8.
 • Regisztráció vége
  2019. március 15.
 • Verseny
  2019. március 22.
 

Hogyan lehet regisztrálni


A jelentkezéshez töltse ki a Regisztrációt.

 • Budapest - Seniorok
  7 szabad hely
 • Budapest - Juniorok
  7 szabad hely
 • Veszprém - Seniorok
  6 szabad hely
 • Veszprém - Juniorok
  6 szabad hely
A regisztrált csapatok listája…