Szabályok

1. Részvétel

A Náboj egy középiskolai csapatverseny. Minden csapat négy vagy öt tagból áll. Minden egyes csapat tagjai egyazon intézmény tanulói. Három kategória van: Junior, Senior és Nyílt. A Junior kategória indulói legfeljebb tizedikes (ötéves gimnázium esetében legfeljebb tizenegyedikes) tanulók lehetnek. A Senior kategóriában a középiskola bármely évfolyamáról lehet indulni. A Nyílt kategóriában bárki indulhat, akkor is ha már nem középiskolás.

2. Jelentkezés

Jelentkezni a jelentkezési időszak végéig lehet, illetve amíg van szabad hely. A határidőkről, a jelentkezett csapatok számáról és a helyszín befogadóképességéről minden szükséges információ megtalálható a honlapon. A jelentkezés során a csapatok megválaszthatják, hogy az országukon belül melyik helyszínen kívánják megírni a versenyt. A külföldi versenyzést a szabályzat nem teszi lehetővé.

A csapatok beiratkoztatása két körből áll. Az első fázisban minden iskolából az első és második csapat automatikusan regisztrálva lesz a versenyre (ha beleefér a kapacitásba). Az iskola további csapatai várólistára kerülnek.

Két héttel a verseny előtt kezdődik a második kör, amelynek során minden iskolából a harmadik és negyedik csapat is regisztrálva lesz (ha nem lépi túl a kapacitást). Egy héttel a verseny előtt a második kör is lezárul és nem lehet több csapatot regisztrálni. Ha a férőhelyek még mindig nem teltek be, és van csapat a várólistán, akkor a fennmaradó csapatokkal sorra feltöltjük a helyeket. Kivételt képeznek: országonként és kategóriánként a tavalyi első három helyezett iskola már az első körben két csapatot is regisztrálhat a megfelelő kategóriában.

A Nyílt kategória regisztrációja a második kör idején kezdődik, és e kategória kapacitása a Junior és Senior kategóriákba már regisztrált csapatok számán múlik.

3. Szabadkártyák

A verseny helyszínei kioszthatnak egy-egy úgynevezett szabadkártyát is. A szabadkártyát kiérdemlő iskola egy szabadon választott kategóriában még további egy csapatot regisztrálhat az első körben. (Az idei évben a magyar helyszíneken nem osztunk ki szabadkártyát.)

4. A verseny kezdete

A versenyzők bárhonnan részt vehetnek, az egyetlen szükséges feltétel a stabil internetkapcsolat. A szervezők nem vállalnak felelősséget a versenyzők rossz internetkapcsolatából eredő károkért. A csapat tagjainak nem kell személyesen együtt lenniük a verseny ideje alatt, azonban a könnyebb kommunikáció érdekében ajánlott, ha erre lehetőségük van. Kérjük a versenyzőket, hogy a verseny ideje alatt tartsák be a helyszínen érvényes egészségügyi intézkedéseket. Minden regisztrált csapat két e-mailt kap: egy héttel, illetve egy nappal a verseny előtt. Az utóbbi tartalmazza a versenyfelületre való belépéshez szükséges bejelentkezési adatokat, ahol a csapat hozzáférhet a feladatokhoz és beküldheti a megoldásokat.

5. A feladatok megoldása

A versenyzők az éppen náluk lévő hat példa bármelyikén dolgozhatnak; a feladatok eredménye általában egyetlen szám (de több szám is lehet). Amint egy feladatot megoldottnak gondol egy csapat, beírja a rendszerbe. Amennyiben a megoldás helyes, akkor a csapat megkapja a következő feladatát. A próbálkozási kísérletek száma korlátlan, de mindig az n. helytelen próbálkozás után a rendszer n percig lezárja azt a feladatot, ez alatt nem lehet új választ beküldeni rá. (Azaz az első póbálkozás után 1 percig, a második alkalommal 2 percig, és így tovább) Ez nem befolyásolja a többi feladat elérhetőségét. A verseny utolsó 5 percében 10 másodpercenként lehet beküldeni egy megoldást bármelyik feladatra.

7. A verseny vége

A verseny két órán át tart. Az időkeret végeztével már nem több megoldást beírni a rendszerbe. A verseny vége után, de még az eredmények kihirdetése előtt küldhetnek reklamációkat info-hu@math.naboj.org címre

8. A verseny győztese

Minden kategóriában az a csapat diadalmaskodik, amelyik a verseny ideje alatt a legtöbb feladatot oldotta meg helyesen. Amennyiben több ilyen csapat is van, az a csapat nyer, amelyiknek az utolsó megoldott feladatának sorszáma a legnagyobb. Ha több ilyen is van, akkor a második legnagyobb sorszám határozza meg a győztest, és így tovább. Ha a legtöbb feladatot megoldó csapatok ugyanazokat a feladatokat oldották meg, az nyer, aki az utolsó megoldott feladatát a leghamarabb adta le. Ha még így is holtverseny lenne, az utolsó előtti feladat ideje dönt, stb. A többi helyezés is ugyanezen metódus alkalmazásával kerül megállapításra. Ez az alapelve az országos és a nemzetközi eredmény meghatározására egyaránt.

9. Használható segédeszközök

Az élő versennyel ellentétben minden segédeszközt szabad használni. Az együttműködés csak az egyes csapatokon belül megengedett, azaz tilos a versenyben nem részvevő emberektől vagy más csapatok tagjaitól segítséget kapni.

10. Kötelezettségek

A szabályzat betartása függetlenül a verseny helyszínétől minden résztvevő számára kötelező. A jelentkezett csapatok a regisztráció során elismerik, hogy elolvasták, megértették és elfogadták a verseny szabályait, és a verseny során betartják azokat. A szabályzat megszegése az érintett csapat versenyből való kizárását vonhatja maga után.

Eredmények


Nemzetközi:Magyarország: